Gastronomix Pro 2016

transformation-2

GastronomiX е нов кулинарен форум за професионалисти, в който утвърдени български и световни авторитети в професионалната кухня и ресторантьорството предават знанията и опита си на свои колеги.

Основната цел на форума е да се даде възможност на изграждащите се готвачи и ресторантьори да получат идеи, нови знания и вдъхновение, за да овладеят по-горни нива в професията. Същевременно GastronomiX популяризира българската висша кухня, вече утвърдените български шеф-готвачи и водещите български ресторанти.

GastronomiX 2016  се проведе на 9, 10 и 11 ноември като съпътстващо събитие на Специализираното изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване (СИХРЕ), провеждано всяка година в столичния Интер Експо Център.

Сред лекторите в GastronomiX 2016 са утвърдени шеф-готвачи като Йонас Лундгрен от Швеция, Ян Сминк от Холандия и български топ-готвачи и сладкари като Димо Димов, Милен Панев, Борислав Екзархов, Ради Стамболов, Елица Божинова,Алекс Иванчев и Йоана Петрова.
Организатор и идеолог на GastronomiX e Българската асоциация на професионалнитe готвачи.

Ние представихме трансформации на десерт „О’Live“ с черни маслини на фирма „Olivotto“ и светещ Неонов сладолед за първи път в България!

5d2a3520

img_7264

 

Десерт „О’Live“ с черни маслини преосмисля продуктите и технологиите, като задава концептуално нов прочит на гастрономията. За нас е много важно да имаме цялостна концепция при създаването на десерти. Самоцелното използване на продукти е немислимо.

Kомбинираме компонентите много грижливо и търсим ефект от смесването на вкусовете, многопластовост и противопоставяне на текстури.

Десерта представлява:

Бял шоколадов мус с маракуя и черни маслини „Crema dolce“, сфера от млечен ганаш и черни маслини „Dressing“ с гел от розов грейпфрут в центъра, пулп от розов грейпфрут на прах, М-sponge с маслинова паста и „Dulce di leche“ от биволско мляко с „Fleur de sel“.

123

Кулминацията на събитието безспорно беше светещия неонов сладолед с течен азот, направен за първи път в България пред зрителите!

1

 

5d2a3656

5d2a3666

За производство на сладоледа се използват натурални продукти. Сладоледа е безвреден, тъй като светещия агент се извлича от вид водорасли.

Тук може да прочетете повече:

Glow in the dark ice cream exists

 

5d2a3694

5d2a3697