Ради Стамболов

Radi-Stambolov-Gavrosh-3B-600px
В средите на изкушените от кулинарното изкуство Ради Стамболов няма нужда от представяне.

Всички познават сладкаря ентусиаст, който със завидна енергия и неподражаем устрем се бори за налагане на престижа на професията готвач, за обучението на млади кадри, за запазването на българското кулинарно наследство, за навлизане на световните тенденции у нас.

Ради Стамболов e познат на широката публика като  член на журито на първото българско кулинарно състезание “Lord of the chefs” –  признание, което получават най-добрите. Дългогодишният му опит, изключителните гурме презентации, многобройните  участия в телевизионни и интернет предавания,  изявите като водещ на популярни кулинарни събития, допринасят за превръщането му в любимец на малки и големи ценители на добрата кухня и най-вече на шоколада.

Професионален опит:

Шеф Стамболов завършва сладкарския техникум “Христо Ников. Като ученик  подписва  договор с “Интерхотели”, като условие за  дипломирането му. След завършването е разпределен в  хотел “София”, където обаче  готвачите отказват да  вземат стажанти.  Така се озовава в “Шератон” в началото на 90-те. По това време „Шератон“ е сред малкото луксозни  хотели, в които се организират коктейли и приеми на високо ниво. Времето, прекарано там е безценно за него. Натрупаният опит в обслужването на взискателните клиенти на хотела вдъхват кураж и вяра в собствените му възможности и стимул за приемането на нови предизвикателства.

Блестящото професионално развитие на Ради Стамболов проправя пътя му до вицепрезидент на Евроток България от създаването на организацията до ноември 2011 г. Непосредствено с това, продължава  своето обучение и квалификация: Завършва Колеж по туризъм във Варна, специализира при Вилхелм Хендел – Майстор-сладкар в хотел „Шератон“, Виена и кафе „Централ Пале Ферстал“ (1996 г.), по-късно придобива доцентура по италианска кухня в „Школа Албегиера Ди Ристоранте Ди Серамацони“, Италия (2008 г.).

Готвил е за 13 президента на различни държави. Работил е в „Шератон“, Доха в Катар, като Chef de Party (Pastry), в последствие повишен на позиция Sous Chef Pastry.

Голямата страст на Ради Стамболов е шоколадът. Постоянно експериментира с новите технологии, успешно прилагайки ги в шоколадовата си  работилница „Гаврош”. Собственик е на шоколадовия магазин RS Сhocolatier, където на чаша горещо какао, ценителите  могат да (пре)открият неповторими съчетания и вкусове на шоколада.

Предприемаческия му дух го отвежа при датските му партньори,  с които започва производството на шоколадово суши, което се изнася за цял свят.

Учредител и президент на Евроток България.

През Септември 2015 учредява Pastry Club Bulgaria заедно с Борислав Екзархов.

През 2017 г. заедно с Борислав Екзархов основават първата сладкарска академия в България –  Pastry Academy