Ради Стамболов

В средите на изкушените от кулинарното изкуство chef Ради Стамболов няма нужда от представяне.

 

Всички познават сладкаря ентусиаст, който със завидна енергия и неподражаем устрем се бори за налагане на престижа на професията готвач, за обучението на млади кадри, за запазването на българското кулинарно наследство, за навлизане на световните тенденции у нас.

 

Chef Ради Стамболов e познат на широката публика като член на журито на първото българско кулинарно състезание “Lord of the chefs” – признание, което получават най-добрите.

 

Дългогодишният му опит, изключителните гурме презентации, многобройните участия в телевизионни и интернет предавания, изявите като водещ на популярни кулинарни събития, допринасят за превръщането му в любимец на малки и големи ценители на добрата кухня и най-вече на шоколада.

 

ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ:

Chef Стамболов завършва сладкарския техникум “Христо Ников”.

Започва работа в хотел “Шератон” в началото на 90-те.

 

По това време хотелът е сред малкото луксозни хотели, в които се организират коктейли и приеми на високо ниво. Времето, прекарано там е безценно за него. Натрупаният опит в обслужването на взискателните клиенти вдъхват кураж и вяра в собствените му възможности, и стимул за приемането на нови предизвикателства.

 

Непосредствено с това, продължава своето обучение и квалификация:

Завършва Колеж по туризъм във Варна, специализира при Вилхелм Хендел – Майстор-сладкар в хотел „Шератон“, Виена и кафе „Централ Пале Ферстал“ (1996 г.), по-късно придобива доцентура по италианска кухня в „Школа Албегиера Ди Ристоранте Ди Серамацони“, Италия (2008 г.).

 

През 2019 г. посещава курс на световния шампион по сладкарство Джорди Бордас – “B concept“за създаване на веган, безглутенови и десерти без захар.

 

Готвил е за 13 президента на различни държави. Работил е в „Шератон“, Доха в Катар, като Chef de Party (Pastry), в последствие повишен на позиция Sous Chef Pastry.

 

Голямата страст на chef Ради Стамболов е шоколадът.

Постоянно експериментира с нови технологии, успешно прилагайки ги в сладкарската си работилница Gavrosh Gourmet.

 

Предприемаческият му дух го отвежда при датските му партньори, с които започва производството на шоколадово суши, което се изнася за цял свят.

 

Блестящото професионално развитие на Ради Стамболов проправя пътя му до вицепрезидент на Евроток България – от създаването на организацията до ноември 2011 г.

 

През Септември 2015 учредява Pastry Club Bulgaria заедно с Борислав Екзархов.

 

През 2017 г. заедно с Борислав Екзархов основават първата сладкарска академия в България –  Pastry Academy