Борислав Екзархов

Chef Борислав Екзархов е един от най-изявените представители на сладкарската гилдия.

Професионалната си квалификация придобива в Техникум по обществено хранене, София (1990 г. и 1993 г.), в Колеж по туризъм, Варна (1991-1994 г.), специалност „Управител на хотел и ресторант“ и в Университета за национално и световно стопанство, София (1995 г.) специалност „Икономика в туризма“.

 

Започва кариерата си в хотел „Шератон“, София през 1991 г. като сладкар. Пет години по-късно заема поста Главен сладкар.

 

Chef Борислав Екзархов споделя, че работата в хотел „Шератон“ освен голяма чест, е била и отговорност да задоволи вкусовете на известни гости, като крал Густав (Швеция), принцеса Анна (Великобритания), крал Хуан-Карлос (Испания), кралица Беатрикс (Холандия), президентът на САЩ – Бил Клинтън, канцлерът Хелмут Кол (Германия) и много други светски персони, посетили България в периода до 2002 г.

 

Отговаря за създаването на десертите на авиокетъринга на Луфтханза, Бритиш Еъруейс и Австрийските авиолинии.

 

СПЕЦИАЛИЗАЦИИ:

Специализира при Вилхелм Хендел – Майстор-сладкар в хотел „Шератон“, Виена и кафе „Централ Пале Ферстал“ (1996 г.), а по-късно – италианска кухня в „Школа Албегиера Ди Ресторанте Ди Серамацони“, Италия (2008 г.).

 

През 2019 г. посещава курс на световния шампион по сладкарство Джорди Бордас – “B concept“ за създаване на веган, безглутенови и десерти без захар.

 

През годините, chef Борислав Екзархов поема различни предизвикателства с цел да усъвършенства способностите си и да придобие нови умения.

 

През 1998 г. започва собствен бизнес с марката „Арт Микс“ и за няколко години успява да я развие до печелившо начинание.

През 2003 г. отваря врати Арт-кафе „Далида”.

 

ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ:

Chef Екзархов е бил консултант по качеството на известни ресторанти, вериги за хранене и хотели като „Вила Кафе”, „Марая”, хотел „Мария Луиза”, Гранд-хотел „София“, ресторанти „Виктория“, кафе „Лаваца“, ресторант „Асеневци” – Велико Търново и др.

 

Работи като Главен сладкар в „Карнивал Круиз“ от 2005 до 2007 г., хотел „Шератон“ в Познан, Полша 2008-2009 г. и „Фред Олсен Круиз“ 2009-2011 г., което му дава възможност да придобие богат опит, да срещне кулинарни експерти от цял свят и да обогати портфолиото си от кулинарни рецепти.

 

От 2011 г. до 2014 отговаря за разработването и реализирането на десертното меню на всички ресторанти от веригата „Виктория“.

 

През 2014 г. започва съвместна дейност с chef Ради Стамболов в „Сладкишница Гаврош”, по-късно позната като Gavrosh Gourmet.

В портфолиото на фирмата се отличават проекти като Галактически сладолед с течен азот и Торта от бъдещето с 3D визуализация.

 

Трансформации е проект, свързан с преобразяването на известни коктейли и храни, нетрадиционни за сладкарството в сладки изкушения – десерти, които предизвикват въображението и зашеметяват сетивата ви. Събитието се организира в София, Стара Загора, Варна и Пловдив.

 

Борислав Екзархов е член на Евроток България от създаването ѝ, и е член на контролния съвет от 2010 г.

 

От 2011 г. е член на журито на Националната Кулинарна Купа на България, организирана от Българска Асоциация на Професионалните Готвачи в категория „Най-добър Сладкар”, както и член на журито на първото дефиле „Дизайнерски торти” през 2012 г.

През 2015 г. Борислав Екзархов и Ради Стамболов учредяват Pastry Club Bulgaria

През 2017 г. Борислав Екзархов и Ради Стамболов учредяват Pastry Academy