Борислав Екзархов

Borislav-Ekzarhov-Gavrosh-1B-600px

Борислав Екзархов е един от най-изявените представители на сладкарската гилдия.

Професионалната си квалификация придобива в Техникум по обществено хранене, София (1990 г. и 1993 г.), в Колеж по туризъм, Варна (1991-1994 г.),специалност „Управител на хотел и ресторант“ и в Университета за национално и световно стопанство, София (1995 г.).специалност „Икономика в туризма“

Специализации:

Специализира при Вилхелм Хендел – Майстор-сладкар в хотел „Шератон“, Виена и кафе „Централ Пале Ферстал“ (1996 г.), а по-късно  – италианска кухня в „Школа Албегиера Ди Ресторанте Ди Серамацони“, Италия (2008 г.).
Започва кариерата си в хотел „Шератон“, София през 1991 г. като сладкар.

Пет години по-късно заема поста Главен сладкар. Борислав Екзархов споделя, че работата в хотел „Шератон“ освен голяма чест, е била и отговорност да задоволи вкусовете на известни гости като крал Густав (Швеция), принцеса Анна (Великобритания), крал Хуан-Карлос (Испания), кралица Беатрикс (Холандия), президентът на САЩ Бил Клинтън, канцлерът Хелмут Кол (Германия) и много други светски персони, посетили България в периода до 2002 г. Отговаря за създаването на десертите на авиокетъринга на Луфтханза, Бритиш Еъруейс и Австрийските авиолинии.

През годините, Борислав Екзархов поема различни предизвикателства с цел да усъвършенства способностите си и да придобие нови умения. През 1998 г. започва собствен бизнес с марката „Арт Микс“ и за няколко години успява да я развие до печелившо начинание.
През 2003 г. отваря врати Арт-кафе „Далида”.

Професионален опит:

Бил е консултант по качеството на известни ресторанти, вериги за хранене и хотели като „Вила Кафе”, „Марая”, хотел „Мария Луиза”, Гранд-хотел „София“, ресторанти „Виктория“, кафе „Лаваца“, ресторант „Асеневци” – Велико Търново и др. Работи като Главен сладкар в „Карнивал Круиз“ от 2005 до 2007 г., хотел „Шератон“ в Познан, Полша 2008-2009 г. и „Фред Олсен Круиз“ 2009-2011 г., което му дава възможност да придобие богат опит, да срещне кулинарни експерти от цял свят и да обогати портфолиото си от кулинарни рецепти.

От 2011 г. до 2014 отговаря за разработването и реализирането на десертното меню на всички ресторанти от веригата „Виктория“.

През 2014 г. започва съвместна дейност с Ради Стамболов в „Гаврош”- фирма с 15-годишен опит. В портфолиото на фирмата се отличават проекти като Галактически сладолед с течен азот и Торта от бъдещето с 3D визуализация.
”Трансформации” е проект, свързан с трансформирането на нетрадициони за сладкарството храни в изкусителни десерти, с представяне в София, Стара Загора, Варна и Пловдив.
Борислав Екзархов е член на Евроток България от създаването й, и член на контролния съвет от 2010 г.

От 2011 г. е член на журито на Националната Кулинарна Купа на България, организирана от Българска Асоциация на Професионалните Готвачи в категория Най-добър Сладкар, както и член на журито на първото дефиле „Дизайнерски торти”през 2012 г.

През 2015 г. Борислав Екзархов и Ради Стамболов учредяват Pastry Club Bulgaria.

През 2017 г. Борислав Екзархов и Ради Стамболов учредяват Pastry Academy.